Aktuellt

Ett riktigt stort tack vill jag rikta till Åryds Sparbank som jag fick ett stipendium av till hjälp att trycka boken. De tycker det är viktigt att man gör en kultursatsning och försöker skriva och berätta om den lilla människans levnadsöde.Johan Anderssom, Yngve Bergqvist, Rune Andersson, Bibbi Brorsson och Sten Libell

Första del en av Hällaryds och Åryds socknar, där jag skriver om dem som levt och bott i byarna Guö, Törneryd, Farslycke och Applakärr. Boken blev en riktig tegelsten på 725 sidor och över tre kilo tung.Boken som kostar 500 kronor kan ni även beställa direkt från min hemsida eller på bibbi.brorsson@live.se eller via min mobil 0708-692513


Boken finns till försäljning på:


Lundins Bokhandel

Bokus. com

Akademibokhandeln.com


Boken kostar 500 kronor


Ska jag skicka boken tillkommer frakt.


Jag vill också passa på att tacka alla som har hjälpt mig med boken genom att låna ut bilder och delge mig information.

Den 15 juni 2021 blev jag till min stora glädje tilldelad Eriksbergspriset


Författaren Bibbi Brorsson tilldelas Eriksbergspriset 2021. Hon prisas för sitt värdefulla arbete med att skildra Eriksbergs historia i boken ”Eriksberg, ett säteri genom 370 år”.

- Jag är väldigt glad och rörd och hedrad, säger Bibbi Brorsson.

Priset utgörs av ett stipendium på 50 000 kronor för ett arbete eller projekt som är förlagt till eller som genomförs med anknytning till Eriksberg.

Här kan du läsa mer: https://www.eriksberg.se/nyhetsartiklar-c/bibbi-brorsson


Nya Eriksbergsboken är ett samarbete mellan mig och Eriksberg

Den nya boken berättar om Eriksberg, ett säteris vandring från 1660-talet, fram till 2020, dess torpare, fiskare, båtsmän och ägare. Vägen från ett fattigt samhälle i den karga Blekingska skärgården till Nordens största safaripark med exklusiva restauranger, hotell och konferensanläggningar.Man talar om den gamla goda tiden, men hur var det egentligen? Läs och begrunda boken var det bättre förr?

Här får ni en inblick hur det var förr och fram till dags dato 2020.

Det var lugnare tempo förr, inte den stressen som är idag att man måste hinna med allt. Förr när man hade en ledig stund, umgicks man med släkt och vänner, gick in till grannen för att få en kopp kaffe. Man tog tillvara på fritiden för den var knapp, men man var ju många även under arbetets gång, och då pratade och skojade man med varandra och delade vardagens vedermödor.

Under sommarhalvåret var det mycket arbete i jordbruket men det blev även tid till dans på berghällarna eller så lyssnade man bara till dragspelsmusiken. Vinterkvällar användes till att reparera verktygen och att berätta historier om tider som flytt. Detta historieberättande är en tradition som sorgligt nog i stort sett är borta idag. Det är ingen som har tid att lyssna på vad de gamla berättar eller de yngre. Hantverk sysslade alla med på kvällarna och även detta var en syssla som gick i arv från en generation till nästa, idag dör även de gamla hantverken bort.


Torpbebyggelsen har varit unik ute på Eriksberg med många torp inom ett begränsat område, därför handlar största delen av boken om det gamla torplivet. Samtidigt hade 70–80 torp varit bebodda och allt som allt har 90 torp funnits på gården. I slutet på 1930-talet fanns det cirka 45 bebodda torp. På 1880-talet var över 600 personer mantalsskrivna här. Jag försökte hitta så många som möjligt som bott på gården från det att Blekinge blev svenskt 1658 fram tills avbefolkningen i slutet på 1930-talet. Intressant var också att försöka få reda på så mycket historik som möjligt.


Jag har hittat mer information om de sista ägarna från Bengt Berg och till Rune Andersson, detta finns med i denna boken.

Boken har information om vad som finns att göra på Eriksberg idag, som boende och aktiviteter. En del om arbetet att försöka rädda utrotningshotade växter, fiskar och djur. Jag berättar om Eriksbergs pristagarna.

Jag vill att boken ska bli glädje för alla som är intresserade av historia, men speciellt de som har sina anor på Eriksberg eller i dess närhet eller har ett intresse av vad som händer på Eriksberg idag. Boken berättar hur det ser ut på Eriksberg 2020 och vilken fantastisk plats det blivit. Den kan bli en stor hjälp till personalen och speciellt guiderna, när besökare har frågor om området.

Förr dansade man på berghällarna på Eriksberg, vill man kan man säkert fortfarande dansa på berghällarna i varje fall på Utsikten.


Boken blir förhoppningsvis till glädje för alla som är intresserade av historia, men speciellt de som har sina anor på Eriksberg eller i dess närhet eller har ett intresse av vad som händer på Eriksberg idag. Boken berättar hur det ser ut på Eriksberg 2020 och vilken fantastisk plats det blivit. Vill man kan man säkert fortfarande dansa på berghällarna.

Boken "Eriksberg ett säteri genom 370 år" finns nu att beställa hos mig.

Priset är 300 kronor, ska jag skicka tillkommer frakt


Boken finns även att köpas på:

Eriksberg

Lundins bokhandel i Karlshamn

Karlshamns museum

Den går även att köpas över nätet i olika bokhandlar som

Bokus

Akademibokhandeln

Zimmerdahls bokhandel i Sölvesborg

Bokbörsen

Med flera Boken "Morfar, var du spion", finns att köpa på följande ställen:


Lundins bokhandel i Karlshamn

Riksdagsmannagården i Törneryd

Kosta bokhandel i Kosta

Kosta viltpark i Kosta

Holjebok i Olofström

Eriksbergs Vilt & Naturpark Åryd

Jakobstads bokhandel i Jakobstad Finland

Gros bokhandel i Vasa Finland


Man kan även beställa den på nätet hos följande:

boklund.fi                                  

bibbibrorsson.se                       

bokus.com                                  

akademibokhandeln.se 

bokbörsen.se    

Stor fotobok med över 300 bilder och 76 sidor SLUTSÅLD


Stipendium för att skriva boken "Morfar, var du spion?


Jag har fått stipendium från Svenska Kulturfonden i Finland, Helge Ax:son Johnsons stiftelse, Ebba Brahe stiftelse, Svensk-Österbottninska Samfundet  och  Stiftelsen Längmanska kulturfonden.

Jag har även fått stipendium från förre detta prästen i Hällaryd Christer och Christinas Sjögrens fond, för att skriva boken, så det verkar vara flera som tycker att hans levnadsöde var intressant.Stor fotobok 52 sidor 

 SLUTSÅLD