Om mig

Fotograf: Christina Sandin

2016 blev jag Alice Tegnér stipendiat (tillsammans med Per Ragnar)för min bok om Bengt Berg, något som jag är mycket stolt över. Det är en härlig känsla  att ha blivit bekräftad för något som man gjort.

Mitt namn är Bibbi Brorsson, jag är  född på en gård i Guö numera bosatt på en gård i Farslycke. Tack vare att jag är född på en bondgård så fick jag tidigt ett stort intresse för djur och natur. Däremot har jag inte utvecklat mitt intresse för fåglar och fotografering förrän de senaste åren.


Jag började arbeta på Eriksberg Vilt & Naturpark i februari 2001 och som  pensionär arbetar jag fortfarande kvar med att hjälpa till vid guidningar . Jag började mitt arbete på Eriksberg med att kartlägga alla torp och människor som bott där sedan 1600-talet, detta resulterade i boken "Eriksberg - Ett säteri i Blekinge genom 350 år" som kom ut 2006.


Boken sålde relativt bra och gav blodad tand, så jag började att leta material för att hitta en annan sida av Bengt Berg inte den negativa som jag har hört sedan min barndom, då jag är uppväxt granne till Eriksberg. Det negativa fortsatte när jag började arbeta på Eriksberg. Jag har hittat mycket positivt och detta har nu resulterat i boken "Bengt Berg, författare och fotograf".


Det bästa med arbetet med boken är att jag fått ett helt nytt fantastiskt intresse nämligen naturfotografering. Jag försöker lära mig så mycket som möjligt och de fåglar jag inte känner igen har jag snälla fågelvänner som hjälper mig med.


Fotograferingen har gått så bra att jag vann första pris i Allers naturfototävling för 2016.


Aldrig mer en bok sa jag efter de två första böckerna, men det blev flera, min tredje bok handlar om min morfar, Jakobstad och tobaksfabriken Strengbergs, men även om det finska frihetskriget.  Boken kom ut den 5 oktober 2019 och den säljer bra både i Finland och i Sverige.

Boken hann knappast komma ut förrän jag var i gång med min vad jag trodde fjärde bok,  en bokserie om byarna i Åryds och Hällaryds socken. Nu blev första delen i bokserien min femte bok, på grund av att Eriksberg ville att jag skulle uppdatera min första Eriksbergsbok som var slutsåld. I januari 2021 gav jag ut "Eriksberg, ett säteri genom 370 år". Därefter började jag arbeta med min sockenbok igen.

Första boken handlar byarna Guö,  Farslycke, Törneryd och Applakärr. Första delen i bokserien kom ut i november 2022 och 14 dagar därefter började jag att skriva på del 2. Jag har inte bestämt vilka byar som det kommer att handla om ännu eller hur många det beror lite på hur många som bodde i varje by. Första delen blev en bok på 725 sidor och 3,2 kilo tung, jag får se om del 2 blir i samma dimensioner. Tre byar har jag börjat med och det är Djurtorp, Tockarp och Kopprarp så dessa kommer att finnas med i del 2.

Första gången jag är med på en fotoutställning, denna är i Bräkne-Hoby våren 2017.

Den 24 september 2018 blev jag med valp. Hämtade min lilla labradoodle Klara.

Här är det full fart hela tiden och att springa i en leråker är det bästa som finns.

Världens härligaste hund med en päls så mjuk och go.